top of page

מה זה מיינדפולנס?

האם גם לכם סיפרו את סוד החיים המאושרים ?

עוד מימי הגן מספרים לנו את אותו סוד כמוס: לא לקחת ללב, לחשוב חיובי, להיות נדיב , לעשות טוב לעצמך ולאחרים וכו'. על אף שאנו יודעים את כל זה מגיל צעיר אנחנו לא ממש מצליחים ליישם זאת בחיים שלנו.

מדוע? מכיוון שאף פעם לא נתנו לנו את הכלים לתרגל ולפתח את האיכויות האלו.

הורו לנו כיצד לנהוג, מבלי באמת לתת לנו את "המשקולות" שבעזרתן נוכל לאמן את עצמנו.

רובנו לא יודעים שיש חדר כושר שכזה – "חדר כושר" לתודעה  למען חיים  מודעים, מכוונים והרמוניים יותר.

ועל זה בדיוק מבוססת מדיטציית המיינדפולנס.

 זוהי שיטה שמציעה  לנו שלל כלים פרקטיים ומעשיים,  לצד למידה עיונית מעמיקה, לפיתוח אותן איכויות שכולנו מייחלים להם: מודעות,  שקט פנימי, תשומת לב, הכלה וקבלה, שמחה ואמפטיה.

סוד החיים המאושרים

מה זה מיינדפולנס ?

מיינדנפולנס, בתרגום לעברית מודעות או קשיבות, הנו תרגול ואימון לפיתוח תשומת לב אשר מתמקדת ברגע ההווה, באופן לא שיפוטי.

 

כלומר, להיות נוכח בהווה ולהיות מסוגל להכיל אותו, בין אם הוא רצוי ובין אם הוא לא רצוי, תוך כדי התבוננות ערנית ונייטרלית  על הסיטואציה הנתונה. כל זאת מבלי להיות שיפוטי ומבלי להגיב בצורה אוטומטית לאירועים. זהו הלך רוח של נוכחות והתבוננות, מתוך שקט פנימי ותשומת לב.

אמנם הגדרה זו נשמעת פשוטה הן להבנה והן לביצוע, אך אלו שמנסים לתרגל מיינדפולנס מגלים כמה עומק ומורכבות הגדרה זו טומנת בחובה.

פיתוח מיינדפולנס, קרי פיתוח ואימון של מודעות, מתבצע ע"י שילוב של טכניקות מדיטציה שונות לצד לימוד של מושגי היסוד והערכים שעומדים בבסיסה.

תחום המיינדפולנס זכה לתיקוף מדעי בשנים האחרונות ע"י אלפי מחקרים אקדמאים מתחום מדעי המוח, הרפואה והפסיכולוגיה .

 

הדמיות מוחיות  אשר מבוססות על טכנולוגיה חדשנית מדגימות כיצד תרגול המיינדפולנס "מגמיש" את המוח שלנו  ומשפיע על הגוף שלנו ועל תפקודו. מחקרים הוכיחו כי  התרגול  מפחית רמות כאב, סטרס וחרדה, הפרעות קשב וריכוז ומונע שחיקה בקרב עובדים.

 

מנגד, מגביר את היכולת לויסות עצמי, להיות אמפטי וקשוב לסביבה, תוך כדי פיתוח יצירתיות וגמישות.

בשל התוקף המדעי וההשפעה החיובית הברורה, תרגול המיינדפולנס נכנס להרבה מאוד מוסדות ציבוריים וחברות גדולות ברחבי בעולם כגון:  אוניברסיטאות, בתי חולים, בתי ספר, קליניקות לטיפול פסיכולוגי ופסיכיאטרי, ובתאגידים דוגמת גוגל.

מה זה מיינדפולנס

מהו מקורו של המיינדפולנס ? 

המיינדפולנס מבוסס על עקרונות החשיבה הבודהיסטית, אך מונגש באופן מערבי, מודרני ועכשווי.

על אף שתורת הנפש הבודהיסטית מהווה תשתית רחבה לתרגול המיינדפולנס חשוב לציין שיתרונו הגדול טמון בעובדה כי הוא מותאם לסגנון החיים של האדם המודרני והמערבי.

האדם שהטמיע את המיינדפולנס בעולם המדעי היה פרופ' ג'ון קבט צין, מביה"ס לרפואה של מסצ'וסטס בארה"ב. בסוף שנות ה-70 הוא תרגל מדיטציה במנזרי זן לצד המחקר שערך בביולוגיה מולקולארית. מתוך תחושת שליחות הוא פיתח קורסי מיינדפולנס למטופלים שהרפואה הקונבנציונאלית לא מצאה עבורם פתרון.

 

היו אלו אנשים שסבלו ממחלות כרוניות שונות או ממחלות נפשיות כמו דיכאון וחרדה. במהרה קורסים אלו נחלו הצלחה רבה וקיבלו תיקוף מדעי ע"י מחקרים שבחנו את השפעותיהם על המטופלים. משם הדרך נסללה לחקירת המיינדפולנס על אוכלוסיה בריאה ועל צוותי הטיפול בעצמם (רופאים, אחיות וכו').

 

חשוב לציין כי מיינדפולנס איננה שיטת טיפול ללוקים בבריאותם בלבד, אלא אימון אשר כל בני האדם יוצאים נשכרים ממנו, בריאים וחולים כאחד. ממש כשם שספורט, תזונה, ואורח חיים בריא חשובים לכל אדם באשר הוא.

מקור המיינדפולנס

מה מבדיל את המיינדפולנס

מתרגולים אחרים ?

כל חיינו אנו יודעים מבחינה שכלית מה עלינו לעשות כדי  לחיות נכון; להיות סבלניים, אדיבים, רגועים, לא שיפוטיים וכו'. אך משום מה פעמים רבות אנחנו לא  מצליחים ליישם זאת. 

 

מדוע? מכיוון שידע לבדו הוא לא מספיק. כדי לעשות שינוי אמיתי צריך ללמוד איך ליישם את מה שאנחנו יודעים.

.הרי נכתבו ערמות של ספרים ומחקרים על 'החיים הטובים' ועל האושר ועיקרו. אנו יכולים לקרוא את כולם אך קריאה והתפלפלות משנה אך במקצת את התנהגותנו.

 

דוגמא לכך היא אותם אנשי דת המדקלמים פסוקים שלמים על דרך הישר, אך אינם בהכרח חיים לפי אמונתם. הסיבה היא שקריאה אינטלקטואלית נשארת ברמת הידיעה ולא מגיעה בהכרח לרמת החוויה.

במיינדפולנס איננו מתמקדים רק בלמידה תיאורטית, אלא העיקר הוא בתרגול המדיטציה.

ניתן להמשיל את תרגול המדיטציה  לפיתוח שרירים בחדר כושר- לא מספיק לקרוא על פיתוח שרירים כדי להגדיל מסת שריר אלה נדרש אימון מעשי, עקבי ולאורך זמן כדי להשיג עליה במסת השריר. בדיוק כך פועלת המדיטציה, היא מהווה מעין "חדר כושר" לפיתוח המודעות ותשומת הלב.

מה מבדל

מהי מדיטציית מיינדפולנס ? 

ראשית, נפרק את המושגים:

 מדיטציה היא שם כולל לטכניקות שונות אשר מתמקדות באימון של התודעה או בפיתוח מנטאלי ספציפי. ישנן עשרות מדיטציות שונות אשר נבדלות אחת מן השנייה במובנים רבים. לדוגמא מדיטציה של חזרה על מנטרה, מדיטציה טרנסנדנטלית, מדיטציה דינאמית של אושו, ומדיטציה יהודית (הרב אריה קפלן).

מיינדפולנס זהו סוג ספציפי של מדיטציה. אמנם ישנם קווים מקבילים למדיטציות אחרות אך היא נבדלת מהן במהותה כפי שתכף ניווכח. את המיינדפולנס ניתן לתרגל במספר טכניקות שונות: התמקדות בנשימה, בסריקה של הגוף ובתחושותיו, קשב פתוח לרגע הנוכחי, התמקדות בהליכה ובתנועה, ואפילו מיינדפולנס באכילה.

 

המשותף לטכניקות האלו הוא ההתבוננות ברגע הנוכחי, בכאן ועכשיו,  בצורה שאינה שיפוטית.  במיינדפולנס איננו מעוניינים לייצר תחושה מיוחדת או לחוות רגש מסוים, אלא פשוט מתבוננים במה שמתרחש באותו הרגע.

 

רבים חושבים באופן שגוי שבמדיטציה אנו בורחים ומתנתקים, אך ההיפך הוא הנכון - אנו מסתכלים למציאות ישר בעיניים. מתבוננים בפעולות היומיומיות, במחשבות הפשוטות וברגשות שכל בן אנוש חווה ומרגיש באופן שגרתי.

מהי מדיטציית
bottom of page